U ČAST TRAGIČNO STRADALE NURKE BURAZEROVIĆ

Memorijalni kros osnovnih škola Općine Centar u parku Betanija

Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“, uz pokroviteljstvo Općine Centar, u četvrtak, 9. maja 2024. godine u parku Betanija, za učenike osnovnih škola središnje gradske općine organizuje memorijalni kros „Nurka Burazerović“.
Memorijalni kros osnovnih škola Općine Centar u parku Betanija

Kako je organizator najavio kros će biti održan u četiri kategorije za djevojčice i dječake. Sa početkom u 10 sati prvo će trčati djevojčice iz šestog i sedmog razreda dionicu od 600 metara, nakon toga startuju dječaci pomenutih razreda na dionici od 800 metara (10,30 sati). Djevojčice osmog i devetog razreda će, sa početkom u 11 sati, trčati dionicu na Betaniji ukupne dužine od 800 metara, dok će za dječake istog uzrasta ova dionica krosa biti 1.000 metara (11,30 sati).  

 

 

Memorijalni kros nosi naziv po Nurki Burazerović koja je davne 1968. godine zajedno sa Lukom Popovićem, radnikom GRAS-a, stradala pokušavajući spasiti od utapanja dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića iz nabujale Miljacke koji je nesmotreno upao u rijeku pokušavajući da dohvati loptu. Nurka koja je tada imala samo 27 godina bila je nastavnica tjelesnog odgoja i članica Atletskog kluba „Sarajevo“. Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ drugu godinu zaredom organizuje memorijalni kros učenika osnovnih škola sa Centra u čast Nurke Burazerović, koja je prošle godine u Aleji velikana na Gradskom groblju „Bare“ dobila nadgrobni spomenik, čije postavljanje je finansirala Općina Centar. Nadgrobni spomenik poginulom Luki Popoviću, koji leži odmah iznad Nurke Burazerović, izgradila je njegova porodica.