SARADNJA OPĆINE CENTAR I DIREKCIJE ZA PUTEVE KS

Napreduju radovi na rekonstrukciji i proširenju Nahorevske ulice

Radnici građevinske firme „Mibral“ intenzivno izvode radove na rekonstrukciji i proširenju dijela Nahorevske ulice.

Radi se o projektu u vrijednosti od 604.656 KM, kojeg zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Od navedenog iznosa Direkcija snosi troškove od 400.000 KM, dok je razlika sredstava obezbijeđena u općinskom budžetu. Nakon provedene procedure javne nabavke odabira izvođača radova potpisan je ugovor sa predstavnikom građevinske firme „Mibral“ d.o.o. Sarajevo.

Na osnovu glavnog projekta, kojeg je uradila projektantska firma „HS Inženjering“ d.o.o. Sarajevo, planirano je proširenje postojeće saobraćajnice u dužini od oko 90 metara od raskrsnice sa Ulicom Patriotske lige prema Pionirskoj dolini. Osim proširenja postojeće saobraćajnice, gdje će kolovoz biti širine od 7 metara sa pješačkim stazama, biće smanjen radijus postojeće krivine koja je sada jako nepregledna za saobraćaj motornih vozila, čime su najviše ugroženi pješaci. Planirana je i sanacija postojećeg potpornog zida sa jedne strane saobraćajnice, kao i izgradnja novog armirano-betonskog zida dužine od 34 metara sa zaštitnom ogradom u visini od dva metra. 

Na osnovu saglasnosti Kantonalnog javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, koji su pored firme „Energoinvest“ d.d. Sarajevo nadzor projekta, izvršeno je i polaganje cijevi za novu fekalnu i oborinsku kanalizaciju, te za novu vodovodnu mrežu.

Osim proširenja i rekonstrukcije saobraćajnice u ovoj ulici u toku je i projekat izgradnje mosta u Ulici Nahorevska do broja 55. Vrijednost projekta iznosi 750.763 KM,  od čega je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo obezbijedila iznos od 650.000 KM, a Općina Centar 101.140 KM.

Stanovnici mjesnog područja i predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Pionirska dolina“ već dugi niz godina traže proširenje ulice i izgradnju novog mosta kako bi se omogućio nesmetano odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka. 

24.07.2024.
BESPLATNI TRENINZI NA OTVORENOM ZA SVE GENERACIJE
Projekat „Fitness ljeto na Betaniji“ okuplja sve više učesnika
24.07.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR KULTURE I MLADIH“
Promocija knjige „Pisma Snova“ Harisa Dubice
23.07.2024.
UKUPNO IZDVOJENO 55.000 KM
Općina Centar nastavlja pomagati održivi povratak
Više vijesti