KONKRETNE INICIJATIVE ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST GRADA

Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu

Panel diskusija „Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu“, koju su organizirali Zeleni klub kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini i Sarajevo Film Festival, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), održana je jučer u hotelu Evropa u Sarajevu. Cilj panela je bio podizanje svijesti javnosti o aktivnostima koje mogu dovesti do nulte stope onečišćenja, akcijama u oblastima zaštite životne sredine, upotrebe čistih i obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, s naglaskom na urbanu mobilnost.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je u svom obrazlaganju naveo konkretne korake koje je Općina Centar kao jedinica lokalne samouprave učinila do sada kako bi se smanjilo zagađenje u Centru i Sarajevu.

– Kao središnja općina najveći je pritisak na nama, ali stvari su se počele pomjerati u dobrom pravcu, po meni ne dovoljno brzo ali je bitno da smo krenuli sa ovim procesom. Dobar primjer javno-privatnog partnerstva je projekat „e-GO Car Sharing“ gdje se ostavlja mogućnost turistima i građanima iznajmljivanje vozila na električni pogon. Mi kao Općina smo morali izmjeniti neke interne akte i oduke kako bismo omogućili da ovaj projekat zaživi. Problem saobraćaja u mirovanju namjeravamo riješiti izgradnjom javnih garaža također putem javno-privatnog partnerstva za šta je potrebna donošenje zakona na višim nivoima vlasti. Na Merhemića trgu smo obezbijedili lokaciju za gradnju javne garaže. Također parkovske površine želimo napraviti ljepšim i funkcionalnijim i želimo da naši parkovi i zelene površine postanu mjesta na kojim se boravi, a ne samo prolazi. Jedan aktuelni primjer koji će promijeniti sliku općine Centar jeste projekat kojeg privodimo kraju u Gradskom parku Betanija na Jezeru koji zauzima površinu od gotovo 7.000 metara kvadratnih, gdje nam je želja da sugrađani svih uzrasta provedu cijeli dan u prirodi. Također postoji inicijativa da Radićevu ulicu pretvorimo u pješačku zonu te je pokrenut pilot projekat zelenog krova kojeg smo realizovali na objektu Osnovne škole „Hasan Kikić“. Veliki problem u centru grada su stari objekti koje trebaju utopljavanje i Općina Centar je za tu namjenu obezbijedila u svom budžetu preko 500.000 KM. Izmjenama zakonski propisa i pristupni EU fondovi će značajno ubrzati naš put ka smanjenju zagađenja u našem gradu i Općini Centar, objasnio je Mandić. 

U nastavku panela govorili su poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović i direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

- Napravivši inventuru emisija stakleničkih plinova koje prouzrokuje organizacija Sarajevo Film Festivala, pokušali smo da sebi damo ambiciozne, ali realne rokove kako da neke od emisija smanjimo na nulu do 30. izdanja Festivala i na taj način doprinesemo široj agendi da Sarajevo 2030. godine bude grad sa nultom stopom emisija stakleničkih plinova. Podržavamo i podržavat ćemo sve infrastrukturne radove koji doprinose korištenju ekološki neutralnih sredstava prevoza, koliko god to u godini kad se radovi izvode, za festivalsku organizaciju bilo izazovno. Iza nas je Sarajevo Film Festival koji je bio najveći do sada po broju gostiju, po broju turista koji su došli u Sarajevo i po broju izazova koje je to donijelo infrastrukturi u Sarajevu. Naša studija je pokazala da većina stakleničkih plinova koje proizvodi organizacija Sarajevo Film Festivala dolazi iz međugradskog i međunarodnog transporta, a anketa koju smo ove godine proveli među gostima i posjetiteljima Festivala pokazuje da njih samo 8 posto kao prevozno sredstvo koristi željeznice. Nadamo se da ćemo zajedničkim inicijativama i aktivnostima doći do broja od 80 posto, kazao je Marjanović.

Tokom trajanja panel diskusije prisutnima su se također obraćali i Vesna Hasanović iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Mirzet Sarajlić iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Irfan Čengić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, dok je  Arnesa Borčak, voditeljica projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ koji provodi UNDP u BiH, a finansira Švedska, govorila je o značaju e-mobilnosti. - E-mobilnost je naša budućnost, oblast koja se u svijetu razvija i širi. Ova oblast se kod nas razvija na neki sporadičan način. UNDP je, zahvaljući Vladi Švedske i u suradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine BiH, napravio sveobuhvatnu studiju elektromobilnosti za BiH. Kroz tu studiju smo identifikovali sve neophodne korake na uspostavljanju zakonske legislative u uređenju ove oblasti, te sve ključne aktere koji trebaju da se aktivno uključe kako bi e-mobilnost mogla krenuti u razvoj tržišta, izjavila je Borčak. 

Panel diskusija je organizovana u okviru Evropske sedmice mobilnosti koja se ove godine održava na temu „Save energy“ u periodu od 16. do 22. septembra.