PREZENTIRANA PLATFORMA „RE-IMAGINE: MOJA ULICA, MOJA MAŠTA“

Načelnik Mandić jedan od panelista na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine domaćin je ovogodišnjeg šestog po redu Digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg digitalnog događaja o saradnji u oblasti digitalne transformacije u regiji, a koji je organiziran uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Samit se održava od 4. do 5. oktobra 2023. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ovaj prestižni događaj okupio je visoke predstavnike vlada i ekonomija sa Zapadnog Balkana, Evropske komisije, kreatore poslovne politike i vodeće stručnjake iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, digitalne integracije i transformacije.

Kroz raznovrsne panel diskusije i konferencijske sesije, tokom dvodnevnog samita, pruža se dublji uvid u najnovije trendove i izazove digitalnog svijeta.

U okviru drugoga dana Digitalnog samita, danas je održana panel diskusija „Re-Thinking Cities – Smart, Inclusive, Green“, a jedan od panelista bio je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić kroz prezentaciju primjera dobre prakse. 

Načelnik Mandić prezentirao je inicijativu za urbanu transformaciju Općine Centar „Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta“.

-Platforma je inovativni virtualni alat koji je razvio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a pomaže lokalnim vlastima da prikupe ideje građana za obnovu javnih prostora, poput ulica, parkova, trgova ili zapuštenih lokacija. Opština Centar je prva lokalna uprava koja je počela koristiti platformu za prikupljanje mišljenja javnosti o budućim funkcijama jednog javnog prostora. Veliki broj lokalnih zajednica suočava se sa regulacionim planovima koji su se donosili bez uključivanja onih koji kojih se to najviše tiče, a to su građani. Zbog odsustva komunikacije lokalnih vlasti i građana, građani su vrlo često bili nezadovoljni. U želji da promijenimo takvu praksu, tražili smo najbolje načine da uključimo građane u proces donošenja odluka, jer mi smo prije svega servis građana, a njihov glas nam je obaveza slušati. Isključivo slušamo i želimo slušati glas građanki i građana sa područja naše lokalne zajednice prilikom planiranja javnog prostora. Krenuli smo od uličnih radionica, razgovarali smo sa građanima šta je to što oni žele, provodili smo ankete. Najbolji primjer ovakvog pristupa je park Hastahana. Opština Centar je u partnerstvu sa UNDP-em raspisala internacionalni javni poziv za dostavljanje idejnog rješenja javnog prostora „Hastahana“. Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su bili uključeni u smjernice javnog poziva. Između prvog koraka prikupljanja ideja i posljednjeg odabira konačnog rješenja, multidisciplinarni tim stručnjaka vrijedno je radio kako bi sve ideje građana na pravi način bile evoluirane, tehnički obrađene i ukopljene u skladu sa mogućnostima datog lokaliteta. Internacionalni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatrao je dostavljene prijedloge idejnih rješenja i odabrao tri najbolja u skladu sa uslovima ovog javnog poziva. Projekti troje finalista su stavljeni na javno glasanje putem online platforme urbanlab.ba. Građani su imali priliku da se aktivno uključe u odabir idejnog rješenja za uređenje javnog prostora „Hastahana“, glasanjem za jedno od tri pobjednička rješenja pristigla na internacionalni javni poziv. Nakon završetka javnog glasanja, otkriveni su i autori tri pobjednička prijedloga, prema izboru međunarodnog žirija. Idejni i glavni projekat urbane transformacije i uređenja javnog prostora parka Hastahana je završen, a u toku je pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti, što je jedan od preduslova za izvođenje radova na uređenju predmetnog lokaliteta.  Kroz ovaj proces građani odlučuju i kreiraju prostor u kojem žive. Veliko mi je zadvoljstvo da građani prepoznaju važnost učestvovanja u donošenju odluka čime se jača povjerenje između građana i Opštne. Promišljanje pametnih gradova sa fokusom na inkluzivnost i održivost je ključno za stvaranje urbanog okruženja koje može odgovoriti na izazove 21. stoljeća, kazao je načelnik Mandić. 

Na kraju panela zaključeno je da razvoj pametnih, inkluzivnih i zelenih gradova zahtijeva saradnju između vlade, privatnog sektora, akademske zajednice i građana. Važno je kontinuirano praćenje, evaluacija i prilagodba strategija kako bi se gradovi mogli prilagoditi dinamičkim izazovima i osigurati održiv i kvalitetan život za sve.