ODRŽANA PREZENTACIJA VODIČA ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Uspostavljanje transparentnog sistema socijalne i boračko-invalidske zaštite

Danas je u velikoj sali Općine Centar u organizaciji Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar održana prezentacija „Vodiča za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne i boračko-invalidske zaštite u lokalnoj zajednici“.

Kako je naveo organizator u svom pozivu cilj ovog projekta je da se uspostavi sistem koji će biti transparentan i dostupan svima, te da se svim građanima sa jasnim smjernicama olakša put do ostvarivanja prava koja su im zakonom zagarantovana.

Prvi govornik  na prezentaciji je bio Srđan Mandić, načelnik Općine Centar koji je ukazao na problem sa kojim se općinske službe susreću prilikom rješavanja zahtjeva korisnika. 

– Sa ciljem lakšeg snalaženja podnosilaca zahtjeva pri ostvarivanju prava iz oblasti socijalne i boračko-invalidske zaštite, kao i stvaranju dostupnog sistema za sve građane kreiran je ovaj vodič. U okviru nadležne službe pri pružanju usluga građanima za ostvarivanje prava iz domena socijalne i boračko-invalidske zaštite, ostvaruje se saradnja sa korisnikom, porodicom, ustanovama iz oblasti socijalne zaštite, zdravstva, osposobljavanja i rehabilitacije, obrazovanja, humanitarnim organizacijama, što predstavlja jedan složen i komplikovan sistem za građane koji žele ostvariti određeno pravo. Prateći potrebe građana, a posebno u želji da olakšamo ostvarivanje prava putem navedenog vodiča, građani će imati uvid u prava i usluge koje mogu ostvariti u svojoj lokalnoj zajednici iz oblasti socijalne i boračko-invalidske zaštite, kazao je Mandić.

Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Enda Pavić Pečenković je kazala da je ovakav vodič od velikog značaja za stanovništvo općine Centar i da se ovakva praksa treba prenijeti na druge lokalne zajednice i nivoe vlasti. 

– Sa ovim novim idejama i praksama želimo svim građanima i korisnicima usluga olakšati pristup svim uslugama koje se nude u lokalnoj zajednici i Kantonu Sarajevo. Dugotrajne procedure ćemo pokušati  objediniti i elektronskim putem centralizovati i uvezati u jedan sistem sve ustanove koje se bave ovim pitanjima tako da naši građani neće morati na više mjesta vaditi potrebne papire za ostvarivanje njihovih prava, objasnila je ministrica Pavić-Pečenković. 

Profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Melika Husić Mehmedović je govorila o projektu "Polazne studije o ekonomiji brige i njege“, kojeg ovaj fakultet provodi u saradnji sa Ekonomskim institutom Sarajevo i organizacijom „UN Women“. 

Ovom prilikom je istaknuto da je vodič za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne i boračko-invalidske zaštite u lokalnoj zajednici napravljen u svrhu prezentacije metodologije „Poboljšanje usluga u okviru lokalne zajednice“, a sama metodologija je dio šire inicijative koja ima za cilj unapređenje odgovornosti i efikasnosti lokalnih vlasti u BiH u pružanju javnih usluga i zadovoljenja stvarnih potreba građana. 

– Praksa je pokazala da je za adekvatno unapređenje rada i kvaliteta usluga najvažnije da se vrši redovno ispitivanje zadovoljstva korisnika. Mnoge opštinske uprave ulaze u razne projekte poboljšanja, ali bez objektivnih kriterijuma koji bi potvrdili ili odbacili neophodnost datih poboljšanja. Također, građani ne učestvuju u odlučivanju o datim projektima niti se konsultuju u vezi sa njihovim efektima. Stoga smo proveli istraživanje domaćinstava koja su odabrana metodom slučajnog uzorka, a odgovore koje smo dobili od građana, koji se tiču vitalnosti usluga i dostupnosti informacija od značaja za ostvarivanje prava u lokalnoj zajednici, potakli su nas da kreiramo koristan alat za sve građane koji će putem istog ostvariti svoje pravo na informaciju i olakšati put pri ostvarivanju prava iz domena socijalne i boračko-invalidske zaštite. Utvrdili smo da upravo zbog nedostatka informisanosti građana o dostupnosti usluga i prava koja su im zakonom garantovana namjenska sredstva ostaju neutrošena, a također se događa da zbog neinformisanosti dolazi do preopterećenja administracije, jer građani ne znaju na koju adresu da se obrate da bi došli do potrebnih informacija. Želim da dodam da se socijalno ugrožene kategorije izlažu dodatnim troškovima za prikupljanje dokumentacije koja im za određeno pravo nije potrebna, objasnila je Amra Hašimbegović Vučković, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. 

Vodič koji će biti dostupan građanima Općine Centar Sarajevo pruža jasne smjernice, sve bitne informacije, kao prvo u smislu prava i obezbijeđenih usluga/servisa koje mogu ostvariti u lokalnoj zajednici, pravni osnov za ostvarivanje istih, potrebnu dokumentaciju koju dostavlja podnosilac zahtjeva, mjesto izdavanja (dakle ustanova kojoj se trebaju obratiti) i kontakt telefon ukoliko su potrebne dodatne informacije i pojašnjenja. 

Građani će moći preuzeti besplatan vodič u svim mjesnim zajednicama Općine Centar, ustanovama socijalne zaštite sa područja centralne gradske općine,  ambulantama porodične medicine, u šalter sali Općine Centar... U vodiču će biti pored naziva svakog prava QR kod čijim je skeniranjem podnosiocu zahtjeva omogućeno direktno preuzimanje zahtjeva.

Na kraju današnje prezentacije prisutnima se obratila Amna Muharemović iz organizacije „UN Women“, tijela Ujedinjenih naroda koje se bori za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena. 

Današnjoj prezentaciji je također prisustvovala i vijećnica Općinskog vijeća Centar Aida Koluder-Agić.

14.05.2024.
„NEPOVRATNA DIGITALIZACIJA DRUŠTVA – TEHNOKULTURA“
Općina Centar podržala održavanje međunarodne konferencije
14.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Nabavka ruksaka i školskog pribora za prvačiće sa Centra
Više vijesti