U POVODU DANA NEZAVISNOSTI BIH

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 29. februara 2024. godine svečanu sjednicu kojoj su, osim vijećnika i rukovodstva Općine, prisustvovali predstavnici boračkih i udruženja civilnih žrtava rata, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci Armije i MUP-a RBiH, predstavnici drugih nivoa vlasti, preduzeća i ustanova, mjesnih zajednica, nevladinih udruženja.

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zaželio dobrodošlicu prisutnima, te čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.  

-Danas se smo se okupili da sa ponosom i dubokim poštovanjem zajedno obilježimo Dan nezavisnosti naše voljene domovine. Od prvog marta 1992. godine naovamo prošli smo kroz mnoge izazove, ali iz svih iskušenja, a naročito onih izazvanih agresijom na našu zemlju, izlazimo još odlučniji da sačuvamo i odbranimo vrijednosti na kojima se grade sve moderne države. Demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava nemaju alternativu. Zato moramo predano raditi na izgradnji društva u kojem svaki pojedinac ima priliku ostvariti sve svoje potencijale. Danas slavimo našu nezavisnost, ali ne smijemo zaboraviti  one koji su žrtvovali svoje živote za našu slobodu. Dug i bolan put prešli smo nakon što se većina građana izjasnila za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana. Odluka da se samostalno nastavi historijski razvoj državnosti Bosne i Hercegovine unutar zajednice slobodnih država i naroda ujedinjene Evrope, dobija međunarodnu potvrdu već 6. aprila 1992. godine priznanjem koje je došlo od Evropske zajednice i njenih tada 12 država članica. No, istovremeno punom snagom je krenula strašna agresija koja je zaustavljena žrtvom koju su podnijeli naši šehidi i poginuli borci uz snagu i duh desetina hiljada živih heroja otpora. Dragi prijatelji, u znak sjećanja na sve pretrpljeno i urađeno u odbrani državnosti i principa na kojima se ona zasniva, dužni smo nastaviti put za koji smo se opredijelili 1.marta 1992. godine. Općina Centar je lokalna zajednica koja je dobar primjer kako se njeguje multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor, ali da bi to tako i ostalo treba svakog dana vrijedno raditi u duhu zajedništva. Zajedništvo nam je uvijek potrebno, a posebno u danima kao što su ovi u kojima smo, nakon niza godina blokada i neuspjeha, na dobrom putu da učinimo značajne korake ka ispunjenju jednog od najvažnijih ciljeva koje smo pred sebe stavili, a to je formalno pridruživanje zajednici evropskih modernih država. U uvjerenju da ćemo u tome i uspjeti, još jednom vam čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, poručio je prisutnima načelnik Mandić.

 

O periodu i historijskim dešavanjima koji su prethodili referendumu i sticanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao neposredni akter tih dešavanja govorio je akademik Ejup Ganić, član predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

 

-Mi kao aktivni sudionici tih turbulentnih dešavanja početkom 90 godina i članovi tadašnjeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine nismo željeli da nas upamte kao osobe koje su nakon hiljadu godina postojanja Bosne ne smijemo biti zapamćeni kao neko ko je zaključali vrata te države nego kao neko ko je učinio sve da ona opstane. Koristili smo sve diplomatske metode kako bismo izbjegli rat. U pregovorima sa predstavnicima Evrope konkretno lordom Karingtonom shvatili smo da jedini put opstanka ove države jeste put ka nezavisnosti. Inicijativu za održavanje referenduma građana smo uputili Parlamentu BiH koji je usvojio tu odluku. Da se razumijemo nisu samo Muslimani i Hrvati u Parlamentu glasali za referendum. Bilo je tu i Srba koji nisu podlegli pritiscima protivnika ove ideje koji su i samo provođenje referenduma opstruirali, za koju su se izjasnili građani ove zemlje. Kada smo vidjeli da je rat neizbježan tada smo krenuli u odbranu Republike Bosne i Hercegovine i četverogodišnji rat smo dočekali sa jednom od najuređenijih i najdisciplinovanijih armija koje su uspjele sačuvati Bosnu i Hercegovinu. Siguran sam da bi ovaj narod koji je tada izglasao nezavisnost Bosne i Hercegovine danas da ga pitamo da li je za ulazak u Evropsku uniju ili ulazak u NATO zbog sigurnosti da bi oko 80% našeg stanovništva glasali pozitivno. Moja generacija je uradila ove velike stvari za Bosnu i Hercegovinu a mlađe generacije naš put najbolje mogu nastaviti kroz dobro i kvalitetno obrazovanje koji je u 21. vijeku najbolji način za očuvanje i izgradnju naše Bosne i Hercegovine. Ova zemlja ima budućnost i perspektivu, koja ide teško ali mi nemamo drugog puta nego da zajednički izgrađujemo ovu državu, kazao je Ganić.

 

Svečanu sjednicu su svojim plesom tačkom i muzičkim numerama uveličali učenici osnovnih škola „Safvet-beg Bašagić“, „Nafija Sarajlić“,  „Hasan Kaimija“, „Alija Nametak“, te Javne ustanove „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“, kao i osobe treće životne dobi iz centara za zdravo starenje „Generacija“ i „Zdravo živi/sretno stari“. 

 

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%. Rezultati referenduma verificirani su u Parlamentu BiH 6. marta 1992. godine, čime je Bosna i Hercegovina postala nezavisna država. Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica, preteča Evropske unije, je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

 

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti