DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA

Svečano obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“

Centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda „Soukbunar“ održana je danas ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Ulici boraca Zlatišta, gdje su upisana imena 109 šehida i poginulih boraca.

Obilježavanje godišnjice odreda čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva i BiH se kao i svake godine održava u okviru Dana Općine Centar. Manifestaciji su u ime Općine Centar prisustvovali općinski načelnik Srđan Mandić, vijećnici Općinskog vijeća Samir Fazlić i Nermin Kapo, kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, stanovnici Soukbunara, predstavnici boračkih organizacija iz Centra, te kao posebni gosti učenici osnovnih škola „Hasan Kaimija“, i „Vladislav Skarić“, kao i Amra Hašimbegović Vučković i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. 

Na početku ove manifestacije prvo su delegacije Općine Centar i boračkih udruženja položile cvijeće ispred spomen-obilježja.  

- Mi koji smo preživjeli ratna dešavanja imamo obavezu da, tokom ovih majskih dana, stanemo i dobro razmislimo o svemu i da se zapitamo da li smo dovoljno uradili da se ove stvari koje su se dešavale tokom rata ne zaborave. Nismo mi to zaboravili, a to je dokaz i ovaj skup danas. Drugog maja 1992. godine je bio lijep dan poput ovog sa mirnim jutrom. Mi koji smo živjeli tada ovdje naivno smo vjerovali da rata neće biti u Sarajevu i pogriješili smo. Među nama je bilo onih koji su bili mudriji i pametniji od nas i koji su gledali malo dalje, koji su se na vrijeme organizovali i spremno dočekali 2. maj, a to su između ostalog i borci Odreda „Soukbunar“, koji su prvi stali u odbranu i u najodlučnijim bitkama odbranili grad i državu Bosnu i Hercegovinu. Veliki doprinos i veliku žrtvu su dali ljudi sa Soukbunara u čiju čast smo se okupili ovdje. Kultura sjećanja je posebno važna zbog prisutne djece kojoj treba stalno govoriti šta je bilo i učiti ih da prave jasnu razliku između dobra i zla. Ovdje se dobro zna ko je branio grad. Imali smo srce i vjeru, jer smo se borili za pravdu i u tome smo pobijedili, poručio je na današnjem skupu načelnik Mandić. 

Ovom prilikom su načelnik Mandić i pomoćnica Hašimbegović-Vučković uručili zahvalnice najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za doprinos obilježavanju Dana odreda „Soukbunar“. 

- Naši šehidi i poginuli borci su ovu zemlju natopili svojom krvlju, po kojoj mi danas hodamo svijetla obraza i uzdignute glave. Oni su se zajedno sa nama i svim pripadnicima Armije RBiH hrabro i časno borili na pravoj strani historije, odnosno borili smo se za istinske civilizacijske vrijednosti. Zato mi danas, zahvaljujući najviše njima, živimo slobodni i imamo našu državu Bosnu i Hercegovinu. Ne smijemo dozvoliti zaborav što bi nas skupo koštalo. Kultura sjećanja nešto najmanje što možemo učiniti za naše šehide i poginule borce, kazao je Remzija Aljović, predsjednik MO Odreda „Soukbunar“.

Prije centralne manifestacije organizovan je defile ratnih zastava od Mjesne zajednice „Soukbunar“ do spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Ulici Boraca Zlatišta, te je položeno cvijeće na mjestu stradanja rahmetli Dževada Begića Đilde, ispred spomen-obilježja poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a općine Centar Sarajevo u „Parku svjetlosti“ i Mjesne zajednice „Soukbunar“, ispred spomen-ploče u dvorištu Osnovne škole „Vladislav Skarić“, na mezarju „Vilin Potok“, te na Jevrejskom groblju. 

Prisutnima su se također obratili i ministar za boračka KS Omer Osmanović, direktor Osnovne Škole „Vladislav Skarić“ Meho Pirić, kao i demobilisani borac i nekadašnji pripadnik Odreda „Soukbunar“ Nerčez Demirović Nerčo.