Vijesti

12.08.2014.
Sutra uručenje rodnih listova za šestero romske djece
Udruženje „Vaša prava BiH“ uz podršku UNHCR-a BiH od 2008. godine provodi projekte obezbjeđenja besplatne pravne pomoći svim osobama koje još nisu upisane u matične knjige niti posjeduju lična dokumenta.
12.08.2014.
Završena obnova oštećenih ploča u Titovoj ulici
U okviru redovnog održavanja pješačkih staza i trotoara na području općine Centar u Titovoj ulici, odnosno na dionici od Vječne vatre do BBI Centra, u prethodnih dvadesetak dana sanirane su oštećene ploče na trotoaru.
11.08.2014.
Kurs slikarstva za djecu od 5 do 15 godina
Javna ustanova Centar za kulturu (Jelića 1) u galeriji centra, u augustu organizira Kurs slikarstva „Art for fun“, za djecu od 5 do 15 godina.
11.08.2014.
Revizija ostvarenog prava na dječiji dodatak za invalidne osobe
Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koje su usvojene 8. maja 2014. godine na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo predviđeno je da osobe kojima je priznat status invalidnih lica moraju obnoviti svoje pravo na dječiji dodatak.
08.08.2014.
Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju vodovoda za Nahorevo
Na adresu Pravobranilaštva Općine Centar u ponedjeljak 4. augusta 2014. godine stigla je urbanistička saglasnost za izgradnju vodovodne mreže sa izvorišta Klanice za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja ( Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“).
08.08.2014.
Ugostitelji obavezni najaviti produženje radnog vremena
Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima utvrđeno je i radno vrijeme objekata u kojim se obavlja ugostiteljska djelatnost.
07.08.2014.
Firma „Lokom“ zadužena za hvatanje pasa lutalica u Centru
Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar redovno upućuje naloge firmi „Lokom“ d.o.o. Sarajevo za uklanjanje napuštenih životinja sa ulica centralne gradske općine.
07.08.2014.
Padavine nisu prouzrokovale klizišta u općini Centar
Posljednje padavine koje su ponovo prouzrokovale velike poplave i pojavu klizišta širom Bosne i Hercegovine nisu stvorile probleme u općini Centar. Prema riječima Mehe Čalije, iz Službe civilne zaštite Općine Centar, stanje na terenu se konstantno prati.
06.08.2014.
Izgrađene nastambe za lemure i merkante
Općina Centar je početkom 2014. godine izdvojila 13 hiljada maraka za transport lavice u Pionirsku dolinu, a nakon toga obezbjedila je dodatnih 20 hiljada KM za transport dvije nove životinjske vrste i izgradnju njihovih nastambi.
06.08.2014.
Okončana rekonstrukcija cjevovoda na dijelu Ulice Hasana Bibera
Sredinom jula ove godine komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar dostavilo izvještaj o izvedenim radovima na rekonstrukciji dijela vodovodnog cjevovoda u Ulici Hasana Bibera (Mjesna zajednica „Donji Velešići“).
05.08.2014.
Asfaltiran dio saobraćajnice u Ulici Slatina
Tokom proteklog perioda radnici komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ su okončali asfaltiranje dijela Ulice Slatina, čime je okončan projekat ugradnje cijevi za fekalnu i drenažnu kanalizaciju za potrebe Veterinarske ambulante na Slatini.
01.08.2014.
Predstavnici Općine Centar posjetili općine Pale-Prača, Rogatica i Sokolac
Delegacija Općine Centar predvođena predsjedavajućim Vijeća Nedžadom Ajnadžićem, a u kojoj su još bili savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Vahid Bećirević i vijećnik Suvad Kerla posjetili su 31. jula 2014. godine općine Pale-Prača, Rogatica i Sokolac.
01.08.2014.
Poziv borcima za besplatno korištenje usluga klimatske rehabilitacije
Općina Centar je raspisala javni poziv pripadnicima boračke populacije koji žive na području središnje sarajevske općine da se prijave za besplatno korištenje usluga klimatske rehabilitacije u Neumu, za što su obezbijeđena sredstva u ovogodišnjem općinskom budžetu.
31.07.2014.
Obilježena godišnjica pogibije pripadnika Prve podrinjske brigade
U četvrtak, 31. jula 2014. godine ispred spomen-obilježja na Šipu podignutom u znak sjećanja na poginule pripadnike Prve podrinjske brigade, obilježena je 22. godišnjica pogibije 12 pripadnika te brigade tokom pokušaja deblokade opkoljenog Sarajeva.
31.07.2014.
Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici
Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, 31. jula 1992. godine u Jukićevoj ulici na broju 69 na Koševskom Brdu tragično je stradalo pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece.
30.07.2014.
Izrada glavnog projekta za sanaciju klizišta u Alipašinoj ulici
Početkom ovog mjeseca načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je zajedno sa direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljanom Pelidija potpisao ugovor o realizaciji sredstava iz granta budžeta Općine Centar za sanaciju klizišta u 2014. godini.
30.07.2014.
Upozorenje na opasnost od požara
Služba civilne zaštite Općine Centar upozorava da je s obzirom na nadolazeće visoke temperature zraka, povećana opasnost od izbijanja požara posebno na otvorenim prostorima, poput bašti i izletišta.
29.07.2014.
Delegacija Općine Centar položila cvijeće povodom Dana šehida
Povodom drugog dana Ramazanskog bajrama koji se obilježava i kao Dan šehida, predstavnici Općine Centar su na spomen obilježju Kovači i na mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića položili cvijeće i odali dužnu počast.
27.07.2014.
Čestitka i donacija za Ramazanski bajram
U povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama, načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić upućuju, u ime Općine Centar i u svoje ime, srdačne čestitke svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulemi dr. Huseinu efendiji Kavazoviću osobno, sa željama da praznične dane provedu u dobrom zdravlju i istinskoj radosti, sa vjerom u bolju zajedničku budućnost i prosperitet.
27.07.2014.
Paketi hrane za 63 porodice povodom Ramazanskog bajrama
Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar je u saradnji sa Narodnom kuhinjom ''Stari Grad'' obezbijedila 63 paketa sa osnovnim životnim namirnicama koje su podijeljene u petak, 25. jula 2014. godine socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.