Obavještenja

31.01.2023.
RELOAD2 – DIJALOG ZA MLADE
Poziv za učešće u konsultacijama za mlade
Pozivaju se predstavnici/e omladinskih organizacija i organizacija koje se bave pitanjima mladih sa područja općine Centar Sarajevo, srednjoškolci/ke, studenti/ce, aktivisti/kinje i volonteri/ke u zajednici, spremni za unapređenje kvalitete života lokalne zajednice, da učestvuju u konsultacijama koje se organiziraju u okviru platforme „Dijalog za mlade”.
30.01.2023.
PODRŠKA ZA PODUZETNIKE
U četvrtak Help Desk sesija – Vođenje poslovnih knjiga
Općina Centar Sarajevo, u partnerskom djelovanju sa Općinom Novo Sarajevo, Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, CEFE BiH, Internacionalnim univerzitetom BURCH, Udruženjem BIT ALLIANCE Sarajevo, Advokatom Sabinom Čelik iz Sarajeva i Knjigovodstvenim biroom AssetFin d.o.o., provodi aktivnosti projekta „LEADER: Local Economy Activation – Development through Entrepreneurship Recovery/LIDER: Aktiviranje lokalne privrede - Razvoj kroz oporavak preduzetništva“. Jedna od aktivnosti bila je i raspisivanje javnog poziva „Pokreni svoj kreativni ili ICT biznis“.
25.01.2023.
Sutra 25. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Dvadeset i peta redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 26. januara 2023. godine sa početkom u 10 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
25.01.2023.
Poziv građanima za učešće u edukaciji iz oblasti biljne proizvodnje
Pozivaju se poljoprivredni proizvođači kao i građani općine Centar koji žele pokrenuti biljnu proizvodnju da se jave u svoju mjesnu zajednicu radi učešća u edukacijama koje provodi Federalni zavod za poljoprivredu.
23.01.2023.
Objavljen javni poziv za troškove liječenja lica u stanju socijalne potrebe
Općina Centar je putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu objavila javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe sa prebivalištem na području ove lokalne zajednice.
20.01.2023.
RELOAD2 - ANKETA ZA IZRADU BAZE PODATAKA
Poziv organizacijama civilnog društva da učestvuju u registraciji
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) kojeg finansira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u saradnji sa 13 partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) provodi aktivnost izrade baze podataka organizacija civilnog društva (OCD) koje djeluju u svakoj od partnerskih jedinica lokalne samouprave: Centar Sarajevo, Bihać, Gacko, Goražde, Gradiška, Grad Istočno Sarajevo, Mostar, Novo Sarajevo, Prijedor, Prozor Rama, Rudo, Ugljevik i Vitez.
16.01.2023.
IZDATO NARANŽASTO UPOZORENJE
Služba za civilnu zaštitu Općine Centar u stanju pripravnosti
Imajući u vidu da je izdato narandžasto upozorenje od strane Federalnog hidrometerološkog zavoda na povećane padavine, pojavu bujica, klizišta i jakog vjetra južnog smjera, Služba za civilnu Općine Centar Sarajevo je stavila u stanje pripravnosti sve štabove civilne zaštite kao i sve službe zaštite i spašavanja da prate stanje na terenu i po potrebi izvještavaju Općinski štab.
16.01.2023.
OBJAVLJEN JAVNI POZIV
Pokreni svoj kreativni ili ICT biznis
Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u okviru projekta „LEADER: aktivacija lokalne ekonomije – razvoj kroz oporavak poduzetništva“ objavilo je drugi javni poziv „Pokreni svoj kreativni ili ICT biznis’’.
16.01.2023.
RASPISAN JAVNI POZIV
Pomoć za nabavku ortopedskih pomagala i prilagođavanje stambenih objekata i motornih vozila invalidnim licima
Na web stranici Općine Centar kao i na oglasnoj ploči, objavljen je javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova nabavke ortopedskih pomagala i prilagođavanja stambenih objekata i motornih vozila invalidnim licima.
16.01.2023.
PROJEKTI BORAČKIH ORGANIZACIJA
Odabran član Komisije za odabir projekata
Javni poziv udruženjima boračke populacije za predlaganje kandidata/kinje za člana/icu komisije za odabir projekata po LOD metodologiji je objavljen na web stranici Općine Centar Sarajevo 16. decembra 2022. godine, te je isti bio otvoren do 31. decembra 2022. godine.
16.01.2023.
SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR
Izdato narandžasto upozorenje za obilne padavine
Civilna zaštita Općine Centar Sarajevo upozorava građane da je izdato narandžasto upozorenje na osnovu saopštenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
13.01.2023.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji, izgradnji i održavanju cesta
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinske službe pokrenuo novu proceduru javne nabavke.
13.01.2023.
OBJAVLJEN JAVNI POZIV OSOBAMA U STANJU SOCIJALNE POTREBE
Novčana pomoć za djelomičnu sanaciju individualnih stambenih objekata
Osobe u stanju socijalne potrebe koje imaju prebivalište na području općine Centar najmanje godinu dana, imaju mogućnost da predaju zahtjev na objavljeni javni poziv za dodjelu jednokratne pomoći za djelomičnu sanaciju individualnih stambenih objekata.
06.01.2023.
Povodom pravoslavnog Božića uplaćena pomoć pripadnicima Armije RBiH
U budžetu Općine Centar tradicionalno se izdvajaju finansijska sredstva koja se dodjeljuju porodicama šehida i poginulih boraca pripadnika Armije RBiH povodom Dana Općine Centar, godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade ili vjerskih praznika.
05.01.2023.
Zbog pogoršanja kvaliteta zraka proglašena epizoda „Upozorenje“
Usljed povećanog zagađenja zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu “Upozorenje” za područje općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, te Vogošća i Ilijaš. Na području općine Hadžići na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".
05.01.2023.
CENTAR ZA IZVRSNOST U PODUZETNIŠTVU NA GORICI
Izvođenje završnih radova na ugradnji termo fasade
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinskih službi pokrenuo nove procedure javnih nabavki.
05.01.2023.
RELOAD2 - ANKETA ZA IZRADU BAZE PODATAKA
Poziv organizacijama civilnog društva da učestvuju u registraciji
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) kojeg finansira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u saradnji sa 13 partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) provodi aktivnost izrade baze podataka organizacija civilnog društva (OCD) koje djeluju u svakoj od partnerskih jedinica lokalne samouprave: Centar Sarajevo, Bihać, Gacko, Goražde, Gradiška, Grad Istočno Sarajevo, Mostar, Novo Sarajevo, Prijedor, Prozor Rama, Rudo, Ugljevik i Vitez.
23.12.2022.
Upozorenje
Zbog pogoršanja kvaliteta zraka proglašena epizoda „Upozorenje“
Usljed povećanog zagađenja zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu „Upozorenje“ za područje općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, te Vogošća i Ilijaš. Na području općine Hadžići na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".
21.12.2022.
TEATARSKA SCENA CENTRA KULTURE I MLADIH
Sutra predstava „Šund naš svagdašnji“ – Adam Scena iz Zagreba
U četvrtak, 22. decembra, na teatarskoj sceni Centra kulture i mladih, Adam Scena iz Zagreba, publici će se predstaviti sa predstavom „Šund naš svagdašnji“.
20.12.2022.
UGOSTITELJSKI OBJEKAT „REVOLUCIJA 1764"
Zimska bašta postavljena u skladu sa zakonom
Budući da su se u javnosti pojavile neprovjerene i netačne informacije o nelegalnom postavljanju zimske bašte ugostiteljskog objekta „Revolucija 1764" u Sarajevu obavještavamo zainteresiranu javnost da je od strane Inspektorata Općine Centar izvršen inspekcijski nadzor.