Obavještenja

31.01.2024.
OBAVIJEST ZA RODITELJE
Prvi upisni rok za prvačiće traje do 29. februara
Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", broj 33/21) definisano je da se upis u redovnu školu obavlja u februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u augustu.
30.01.2024.
UZ FINANSIJSKU PODRŠKU OPĆINE CENTAR
Započinje novi ciklus sportskih projekata u FIS-u
U prostorijama Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ (Mis Irbina 10), a pod pokroviteljstvom Općine Centar koja je i osnivač ove javne ustanove, započinje novi ciklus besplatnih sportskih projekata za djecu, mlade, odrasle i osobe treće životne dobi.
16.01.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU“
Počela besplatna škola fudbala za učenike
U nastojanju da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, tokom raspusta, pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u realizaciji Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, započela je besplatna škola fudbala za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola sa područja Centra.
08.01.2024.
JEDNOKRATNA NOVČANA POMOĆ U 2024. GODINI
Poziv boračkoj populaciji za ostvarivanje prava
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu je na web stranici Općine Centar i na oglasnim pločama u svim mjesnim zajednicama objavila javni poziv boračkoj populaciji za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć tokom 2024. godine.
14.12.2023.
KUPOVINA REPROMATERIJALA PROLJETNE, JESENJE SJETVE I VOĆARSKIH SADNICA
Objavljen javni poziv za dodjelu novčanih poticaja poljoprivrednim proizvođačima
U okviru projekta podrške poljoprivrednim proizvođačima Služba za privredu i poslovne prostore objavila je javni poziv za predaju zahtjeva i finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima za dodjelu novčanih poticaja za kupovinu repromaterijala proljetne, jesenje sjetve i voćarskih sadnica.
14.12.2023.
DVOSTRUKO VEĆE STIPENDIJE ZA SREDNJOŠKOLCE I STUDENTE
Objavljen konkurs za stipendiranje srednjoškolaca i studenata
Danas je u dnevnom listu Dnevni avaz i na web stranici Općine Centar objavljen konkurs za stipendiranje srednjoškolaca i studenata u školskoj/akademskoj 2023./2024. godini.
08.12.2023.
U KAMERNOM TEATRU 55
Besplatne predstave za građane treće životne dobi
U nastojanjima da osobama životne dobi preko 65 godina obezbijedi kvalitetniji život, Općina Centar godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za realizaciju projekata namijenjenih ovoj populaciji koja je nerijetko izložena društvenoj isključenosti.
07.12.2023.
DVOSTRUKO VEĆE STIPENDIJE ZA SREDNJOŠKOLCE I STUDENTE
Usvojen Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata „Prof. dr. Husein Kulenović“
Na današnjoj 34. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar, a na prijedlog Općinskog načelnika Srđana Mandića i Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulture i sporta, usvojen je novi Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata „Prof. dr. Husein Kulenović“.
06.12.2023.
OD 11. DECEMBRA 2023. DO 3. JANUARA 2024. GODINE
Javne rasprave o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2024. godinu
Općinsko vijeće Centar je na 33. redovnoj sjednici, održanoj 30. novembra 2023. godine, usvojilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2024. godinu kao i Nacrt odluke o njegovom provođenju, koji su upućeni u javnu raspravu u trajanju od 20 radnih dana.
30.11.2023.
NOVI TERMINI TRENINGA
Besplatna rekreacija za osobe treće životne dobi
Iz Javne ustanove „Centar za sport i rekreaaciju“, a čiji je osnivač Općina Centar, obavještavaju građane i građanke da će se besplatni projekat pod nazivom „Rekreacija za osobe treće životne dobi“ realizirati u novim terminima od 4. decembra 2023. godine.
29.11.2023.
Pokrenute nove procedure javnih nabavki
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinskih službi pokrenuo dvije procedure javnih nabavki.
24.11.2023.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN SEDAM DANA
Novčani podsticaji farmerima općine Centar
Na web stranici Općine Centar i u dnevnom listu Oslobođenje objavljen je javni poziv o dodjeli novčanih podsticaja farmerima u cilju očuvanja postojećeg stočnog fonda.
24.11.2023.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 120 HILJADA KM
Jednokratne novčane pomoći uplaćene za 41 porodilju iz Centra
U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra, nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec oktobar uplatom finansijskih sredstava za 41 porodilju.
16.11.2023.
KONFERENCIJA „PODUZETNIŠTVO U BIH: BILANS USPJEHA 2023“
Upostavljeno 129 novih biznisa zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada
Danas i sutra se u prostorijama hotela Novotel Sarajevo Bristol održava konferencija pod nazivom „Poduzetništvo u BiH: Bilans uspjeha 2023“. Učešće u konferenciji, koju su organizovali Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u saradnji sa Centrom za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo, uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada Cilj konferencije u čijem su radu učestvovali podržani poduzetnici kao i predstavnici više nivoa vlasti u BiH i Kantonu Sarajevo jesu teme i izazovi u području razvoja poduzetničkog okruženja, te predstavljanje rezultata intervencija koje su na ovu temu implementirane širom Bosne i Hercegovine.
14.11.2023.
ZAKON O MLADIMA
Stalni javni poziv za upis u spisak omladinskih udruženja
Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar ranije je objavila stalni javni poziv omladinskim udruženjima koja imaju sjedište ili registrovan ured na području općine Centar da izvrše upis u spisak omladinskih udruženja Općine Centar.
08.11.2023.
OPĆINA CENTAR I UDRUŽENJE „DABSTER“
Projekat „Razvojna gimnastika – Baby fitness“
Općina Centar u saradnji sa udruženjem „Dabster“ realizira projekat pod nazivom „Razvojna gimnastika – Baby Fitness“ za bebe sa navršenih 6 mjeseci starosti sa područja općine Centar.
06.11.2023.
BESPOVRATNA SREDSTVA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST
Objavljeni javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša FBiH
Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte energijske efikasnosti, a za poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.
01.11.2023.
REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU
Besplatne obuke za mlade iz oblasti oglašavanja, marketinga i medija
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) poziva mlade osobe na besplatni program neformalnog obrazovanja iz oblasti „Oglašavanje, marketing i mediji“.
31.10.2023.
OPĆINA IZDVOJILA 30.000 KM
I ove školske godine besplatna škola plivanja za osnovce iz Centra
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je ugovor sa direktorom Javnog preduzeća „Olimpijski bazen otoka“ d.o.o. Sarajevo Avdijom Hasanovićem za realizaciju projekta „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo“.
30.10.2023.
OPĆINA CENTAR I RAZVOJNO ISTRAŽIVAČKI CENTAR SARAJEVO
Održano prvo predavanje u sklopu projekta „Letenje u Centru“
Danas je u velikoj sali Općine Centar održano prvo predavanje u sklopu projekta pod nazivom „Letenje u Centru - obuka za pilota dronova“, koje realizira Općina Centar u saradnji sa Udruženjem Razvojno istraživački centar Sarajevo (RIC).